Minkštas ir švelnus keptas elnienos kumpis pavers jūsų švetę gurmaniška skonių atradimų kelione. Paprasta, skanu ir sveika.
Patarimus turite, metas gaminti
Minkštas ir švelnus keptas elnienos kumpis pavers jūsų šventę gurmaniška skonių atradimų kelione. Paprasta, skanu ir sveika. Kaup jau žinote, elniena - labiausiai vertinama žveriena, kuri ne tik skani, bet ir daug sveikesnė nei kiauliena, jautiena ar vištiena. Daugiau apie elnieną skaitykite kitame mano straipsnyje, kuriame rasite ne tik elnienos privalumus, bet ir patarimus, kaip tinkamai ruošti žverieną.
Jums reikės:
- 1 kg šviežio elnienos kumpio
- 2 šakelės rozmarino
- 2 svogūno
- 7 skiltelių česnako
- 1 arb. š. džiovinto baziliko
- 1 arb. š. džiovinto raudonėlio
- 5 juodųjų pipirų
- 2 arb. š. cukraus
- 3 arb.š. aliejaus
- druskos
Gaminimas:
Elnienos kumpis turi būti be jokių plėvių, jei jų yra pašalinkite ir pasiruoškite mėsą. Mėsą apšlakstome aliejumi ir ištriname su visais sausais prieskoniais. Tuomet labai smulkiai sukapojame česnaką, ir pusžiedžiais supjaustome svogūną, įtrinkite mėsa svogūnu ir česnaku tik pasistenkite svogūną gerai sumaigyti tuomet jis suteiks mėsai minkštumo. Rozmarina taip patrinkite tarp rankų kad atsivertu visi eteriniai aliejai ir suplėšę šakelėmis įtrinkite mėsa. Pabarstykite cukrumi ir išmasažuokite mėsą. marinuojame mažiausiai 24val. Kumpio kepimo subtilybės nėra tokios sudėtingos kaip galėtų pasirodyti. Pirmiausia kumpi apkepame keptuvėje ant aliejaus iš visų pusių po 5min. ir tik kepant keptuvėje barstome druską. Orkaite įkaitiname iki 200 °C . kumpio kepimo laikas priklauso nuo jo storio todėl tiksliai sunku nusakyti, svarbu yra neperkepti mano rekomendacija apkepus keptuvėje 1kg. (jei jums patogiau pjaukite mėsą pusiau ) kumpį orkaitėje kepti dar 20 min. Ištraukus iš orkaitė suvyniokite į sviestini popieriu kumpi ir leiskite 5min pailsėti. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyru ir pjaustant kumpi ant gabalėlių pabarstykite druskos.
Patarimas:
Marinuojant labai svarbu nenaudoti druskos, nes druska sausina mėsą. Jei kepsite kumpi pilnai o ne vidutinio kepimo, kaip aš aprašiau, kepkite ji žemoje temperatūroje ir ilgai, o tam, kad jis nebūtu sausas galite į kumpį, padarę skylutes, įkišti šviežio kiaulienos lašinuko jis suteiks truputėli riebalų.